fbpx
Dobroslava coaching
Почти всеки казва, че е под стрес, но проблемът си остава под килима

Прочети още

Здравей,

Аз съм Доброслава Мирчева

Професионален коуч и предприемач, който вярва, че никога не е късно да създадеш живота си такъв, какъвто искаш да бъде.

Той е на 27 години и вече има име в професията си. Издържа се сам и може да си позволи повече от голяма част от връстниците си. Не страда и от липса на внимание. Защо, обаче, тази седмица е толкова необяснимо тревожен?

Тя е на 30. От известно време не спи добре, а сутрин, когато трябва да стане за работа се пита: Какъв е смисълът? Какво правя с живота си?

Двамата не са единствени в компанията си и казват, че повечето им приятели изпитват безпокойство, неудовлетворение, а някои дори говорят за паник атаки.

„Добре, какво правите, за да се справите с тревогата?“

”Нищо. Нещата са си просто такива.“

Стрес-с-с

Ежедневието е изпълнено с външни и вътрешни стресори – надпревара с времето, изисквания на работното място и неадекватни срокове, семейни проблеми, травма, конкуренция, сравнения, разочарования и т.н. Видими и невидими активатори, на които се обръща внимание едва, когато тялото или психиката дадат сигнал за тревога.

И тогава: „Стегни се!“, „Всичко ти е наред!“ „Колко хора биха мечтали да са на твоето място!“ не само, че не работят, но и дори водят до вина, че се чувстваш по този начин. И спиралата се завърта.

Ако нещата продължат да се замитат под килима, за всеки е ясно, че купчината не след дълго ще стане видима.

Има много стратегии за справяне с безпокойството и стреса. Една от най-ефективните е изграждане на устойчивост на предизвикателствата, чрез по-голяма яснота кой си, на какъв етап се намираш и към какво се стремиш.

Човек, който е нясно с положителните и отрицателните си черти и ги приема, познава ценностите и приоритетите си, знае какво го радва и какво иска да създава, преминава по-лесно през стреса в живота си.

Това обаче никак не е лесен и бърз процес.

Да разбереш себе си, понякога означава да се сблъскаш с усещането за безпомощност, защото съвсем не е, като „да разбереш“ някой друг. В собствената „рамка“,  мъглата от противоречиви идеи, емоции и опит пречи на ясната картина, а и честно казано си е малко страшно да се мотаеш там сам.

Всичко изглежда важно и е трудно да внесеш ред, да не се съдиш, да създадеш план – не можеш дори да се слушаш, защото ще е малко странно да си говориш на глас. А в изказаните думи има много, ама страшно много информация.

И често става по-лесното: отказваме се.

Всичко би било много по-различно, ако се работи с коуч. Това е съвременен модел за „оцеляване“ на здрави, активни и амбициозни  хора в модерния свят. Бих казала, че на ранен етап е превенция на професионално прегряване и хронично безпокойство. (Виж повече).

Във време, когато стресът е огромен, а бързината и предизвикателствата са за сметка на сигурността, е изключително ценно да имаш партньор, който умее да зададе важните въпроси и да връща обратна връзка.

От собствен опит мога да кажа, че е много по-различно да работиш с коуч, отколкото да търсиш отговорите си сам.

Усещането за яснота, връзката на всеки казус с нещо по-голямо на ценностно ниво, опознаването на себе си чрез осмислянето на собствените си отговори, създават сигурност и увереност, че си на правилния път.

Запиши се за безплатна демо сесия

Понякога дори само тя може да промени перспективата.

още теми от блога

Историите, които си разказваме

Историите, които си разказваме

Историите, които си разказваме формират идентичността, определят самочувствието и ценностите.
С годините опитът създава убеждения кои сме, какво можем и какво да очакваме на базата на историите, които сме избрали да помним и да (си) разказваме.

read more
Завръщане към себе си през януари

Завръщане към себе си през януари

Предизвиквам те да разбереш, от какво там вътре, в душата си имаш нужда – само ти, не близките ти, не приятелите, не общественото мнение – само ти. Да сложиш на пауза амбициозните проекти, докато опознаеш по-добре емоциите си, за какво копнееш, да се помириш със себе си.

read more

0 Comments

Submit a Comment

Здравей,

Аз съм Доброслава Мирчева

Професионален коуч и предприемач, който вярва, че никога не е късно да създадеш живота си такъв, какъвто искаш да бъде.