fbpx
Dobroslava coaching
Какво учи един коуч, за да може наистина да се нарече такъв

Прочети още

Здравей,

Аз съм Доброслава.

Музикант, предприемач и професионален коуч, посветен на идеята да ти помогне да откриеш и обикнеш себе си, за да създадеш своята уникална следа.

Стана модерно да се наричаш коуч. Прочиташ три книги, умееш да говориш пред хора, специалист си по всички въпроси и хоп…. титулуваш се коуч.

Само че, това няма нищо общо с професията и на мен ми се иска да внеса малко яснота.

Как се учи коучинг

Сертификационните програми включват повече от 150 часа теория и практика с превес на практиката. Международни институции, като ICF (International Coach Federation) следят за качеството на обучението чрез регулярни проверки. Преминалият такова обучение освен, че е инвестирал сериозни средства, е работил здраво, за да отговори на изпитните критерии.

Акредитациите от международната асоциация не са просто „тапия“ за присъствие, а писмени и устни изпитни нива с международни ментори. На всеки три години се изискват определен брой допълнителни часове практика и теория, защото „титлата“ трябва да се поддържа. Допълнително се доказват часове практика с реални клиенти.

 

Какво учи един коуч

Коучът се учи да слуша и задава въпроси така, че в разговора клиентът му да достигне до яснота какво е важно за него в момента и защо, кои са най-силните му ресурси да го постигне и как това ще се отрази на цялостната му житейска система.

Необходимите технически умения включват структура на разговора, визуализации, упражнения за постигане на конкретни резултати, брейнсторминг, слушане отвъд думите, техники за целеполагане и фокус, работа с ценности и други.

С още по-голяма важност е развиването на личностни умения за приемане на човека отсреща, като личност, която има ресурсите, отговорите и силата да направи промяна в живота си и/или да постигне целта, която иска.

Голямото предизвикателство е да се научиш да НЕ даваш съвети, да НЕ правиш оценка, да НЕ се сравняваш, а просто да търсиш вдъхновението и силата на този, с когото работиш.

Един истински коуч никога няма да обещае промяна от днес за утре, защото знае, че това е невъзможно и че за всеки човек процесът е уникален. По същата причина няма да даде съвет или да насочва в посока, която той смята за добре.

 

При коучинга, кормилото винаги е в ръцете на клиента.

В кои области коучингът има най-голям ефект

В корпоративния бизнес, коучингът се използва отдавна, защото създава основа за креативно мислене, системен подход, приоритизиране, личностно развитие, комуникационни умения, управление на промяната и т.н.

В личностен план, коучингът има полза, когато говорим за личностно израстване, кариерен път, здраве, качество на живот, взаимотношения и други.

Коучингът е професия на 21 век, предназначена за нас, които се опитваме да изградим баланс между идеите си за успех и наследство. Тя дава възможност да открием важното и да не губим поглед от него.

 

Прочети повече за начина, по който работя тук.

0 Comments

Submit a Comment

Здравей,

Аз съм Доброслава.

Музикант, предприемач и професионален коуч, посветен на идеята да ти помогне да откриеш и обикнеш себе си, за да създадеш своята уникална следа.