fbpx
Dobroslava coaching
Защо толкова много искаме да сме привлекателни?
В обществото негласно съществува убеждението, че ако си привлекателен, животът ще ти е по-лесен във всякакъв аспект. Може би има нещо вярно в това. Какво, обаче, означава да си привлекателен? Прочети повече

Здравей,

Аз съм Доброслава.

Музикант, предприемач и професионален коуч, посветен на идеята да ти помогне да откриеш и обикнеш себе си, за да създадеш своята уникална следа.

За да бъдем обичани? Да бъдем приемани? Да сме сигурни, че имаме стойност? За да успяваме?

В обществото негласно съществува убеждението, че ако си привлекателен, животът ще ти е по-лесен във всякакъв аспект.
Може и да има нещо вярно в това….

Какво, обаче, означава да си привлекателен?

Дали са конкретни мерки, ръст, кожа, зъби и т.н.? Ако отговаряш на някое от днешните рекламирани „критерии“, това прави ли те наистина привлекателен?

Може ли милионите генетични комбинации да бъдат приравнени към едни частни случаи и това да е извор на нещастие за по-голямата част от човечеството?

Привлекателността е нещо отвъд този стандарт и не е комбинация от отделни части по каталог. Тя включва цялостното излъчване на човека и в никакъв случай не е статична красива картинка. Сигналите, които обменяме помежду си, включват много други невидими фактори, които произтичат от вътрешното емоционално състояние, от характера, увереността в собствената стойност, грижата и уважението към себе си и т.н.

За съжаление, обаче, себевъзприятието на голям процент от нас, по-скоро прилича на сюрреалистична картина от отделни части – крака, нос, коса, корем и т.н. , които променят цялостната картина и създават изкривен образ. Тази невярна представа лека-полека започва да измества реалната картина и довежда със себе си усещане за недостатъчност и ниско самочувствие.

Когато стартирах програмата си Яж, Втали се и Обичай разговарях с прекрасно изглеждащи жени, които нямаха основание да се съмняват във външния си вид, но въпреки това изявиха истински интерес към темата за любовта към тялото.

Откъде идва този проблем, особено при нас жените, да не забелязваме достойнствата си и да се вторачваме в „несъвършенствата си“?

Направи си един експеримент. Застани пред огледало в цял ръст и забележи, къде първо отива погледът.
Мога да се обзаложа, къде ще погледнеш, въпреки, че не се познаваме.

Ще се съгласиш, че е супер нелогично толкова едностранчиво да съдиш себе си. Едва ли ще кажа нещо ново, че няма съвършени хора и че ако се загледаш и в най-невероятния модел, ще видиш недостатък. Но не е това, което търсиш на пръв поглед, нали? Защо тогава гледаш на себе си по друг начин?

Всяко живо същество е уникално и различно. Не мисля, че бихме били щастливи, ако всички изглеждахме, като клонинги, към което ни призовават модната, козметичната и фитнес индустрии.

Всеки има своето „конкурентно предимство“ на пазара на външния (и не само) вид. Тези, които се занимават с продажби знаят, че е изключително важно да познаваш силните си страни и да изкарваш тях на преден план.

Инстаграм създаде погрешно впечатление, че човек е застинал статичен образ. И си щастливец, ако си фотогеничен. Само че, в реалния живот не е така. Не можеш да изпратиш снимката си на среща. На живо има движение, има настроение, има емоция, има усещане за тялото в момента, има излъчване.

Изворът на голяма част от привлекателността е във вътрешното усещане за себе си. В убедеността, че заслужаваш да бъдеш обичан и приеман, защото си човек със стойност.

Всеки, абсолютно всеки се ражда с правото да бъде обичан. Просто животът ни се стича по различен начин и наслагва послания на нелюбов и неприемане.

От един момент нататък, обаче, всеки избира как да продължи и какви послания да отправя към себе си.

Имам едно предизвикателство към теб.

Избери три свои привлекателни черти.

Усмивка, извивка на ухото, вежди, малкото пръстче на лявата ръка….. каквото решиш. Отдели им време, създай навик да виждаш и да се грижиш първо за тях, изведи ги на преден план, показвай ги, радвай им се.

Това е една малка стъпка, към изграждане на по-реален поглед за себе си. Апетитът идва с яденето.

Ще се радвам да споделиш резултата.

С пожелания за повече любов към живота!

0 Comments

Submit a Comment

Здравей,

Аз съм Доброслава.

Музикант, предприемач и професионален коуч, посветен на идеята да ти помогне да откриеш и обикнеш себе си, за да създадеш своята уникална следа.