fbpx
Dobroslava coaching
Да направиш промяна в навиците си е, като да опитомиш слон
Да направиш промяна в живота си понякога е много трудно, независимо дали от нея зависи здравето, щастието или удовлетвореността.

Прочети още

Здравей,

Аз съм Доброслава.

Музикант, предприемач и професионален коуч, посветен на идеята да ти помогне да откриеш и обикнеш себе си, за да създадеш своята уникална следа.

Ако всички понеделнишки обещания за промяна се реализираха, щеше да има огромен ръст на новосъздадени компании, фитнес модели, образовани хора, стабилни връзки и т.н.

Да, ама не.

Да промениш някои навици е страшно трудно, независимо дали от тях зависи здравето, щастието или удовлетвореността.

Не се обвинявай

За да е толкова трудно да смениш стереотипа си има логични причини. Те се крият дълбоко в емоционалната част на човешкия мозък и са пряко свързани с инстинкта за самосъхранение. Той е отговорен да защити тялото не само от физическа болка или смърт, но и да направи същото за психиката/душата.

Едни от инструментите на този инстинкт са навиците. Без тях животът би бил немислим. От гледна точка на оцеляването, повтаряемите процеси е необходимо да бъдат автоматизирани, за да освободят място за бърза реакция при поява на опасност или непозната ситуация.

Всичко познато, като действия, мисли или емоции, което се появява редовно и не ни е убило, става част от безопасната среда. Може да боли, може да има отрицателни последствия, но от гледна точка на емоционалната страна на мозъка, то е по-добро от непознатото.

Тази част от нашата същност не мисли за последствията. Тя възприема новото, като заплаха и прави всичко възможно личността ни да остане в безопасната зона на познатите очаквания.

Филтърът е:

удоволствие или болка,
автоматично или непривично,
сега или по-късно.

Ще бъде съвсем естествено изобрът да е в полза на приятно-познато-веднага, отколкото на трудно-ново-бъдещи ползи.

Доста неравностойно, нали?

Как да се бориш с подобна дилема?

Директната конфронтация е обречена на неуспех. Защитните стени са високи и непробиваеми за стандартни оръжия, като вина, обиди към себе си, драстични идеи за промяна. Дори и някъде да се отвори пролука, инстинктът за познатото ще я затвори и ще укрепи стените още по-добре.

Каква е стратегията тогава?

Като не може със сила, става с дипломация и хитрост. Защитните механизми трябва да опознаят промяната, да открият удоволствие в нея и да създадат нов рефлекс.

Или: новото да стане навик и да носи награда.

Звучи доста лесно, но както стана дума, ако наистина е така, нямаше да има едни и същи понеделнишки обещания.

Все пак съществуват множество примери за хора, направили остър завой в живота си. Макар и пътят и причините на всеки да са индивидуални, процесът към целта е сходен.

Като коуч, който работи в тази тема, мога да кажа, че едни от задължителните условия за промяна са:

Да знаеш какво точно искаш да постигнеш и къде е наградата

Да познаваш навиците, които те държат в старата схема

Да изградиш нов начин на мислене, емоционални и поведенчески модели

Не е чак толкова трудно, въпреки че излежда така. Колкото и да звучи невероятно, повече от 50% от успеваемостта се съдържа в изясняването на причините и наградата в това, което искаш да постигнеш.

В следващите няколко поста ще се спра по-подробно на всяко едно от условията по-горе.

Междувременно бих искала да те попитам:

Къде в живота ти е необходима промяна, за да бъдеш по-близо до това, което искаш?

0 Comments

Submit a Comment

Здравей,

Аз съм Доброслава.

Музикант, предприемач и професионален коуч, посветен на идеята да ти помогне да откриеш и обикнеш себе си, за да създадеш своята уникална следа.