fbpx

Ограничения през годината, рано ставане, бързане. Дългите празници те карат да се отпуснеш, да се наспиш, да се срещнеш с хора, които не си виждал скоро, да хапнеш повечко, защото от 1-ви нататък пак се връщаш към ежедневието. Няма нищо по-нормално от това да искаш чрез хапване и почивка да кредитираш бъдещите си нужди.

Можеш ли, обаче, да се запасиш с удоволствие? Как да избегнеш горчивия послевкус  на тесния колан на дънките и перспективата от връщането към ограниченията?

Този материал няма за цел да ти каже как със силата на волята да хрупаш маруля, докато другите ядат баклава. Целта му е да даде три идеи, как да се насладиш максимално на храната по празниците без да прекалиш (много).

А, да… и да даде  повод за размисъл кои са тези липси, които водят до Коледната вакханалия.

Запази място за най-вкусното

По празниците винаги има едни неща, които рядко се правят през годината. Домашна погача, баница, баклава…. ти си знаеш. Важното е така да ги разпределиш, че да си оставиш място за любимото. Често, особено ако сме гладни, се нахвърляме върху първото ястие, напълваме стомаха си с предястия и после, когато дойде същественото го затъпкваме отггоре, защото как пък да не го хапнеш, нали после няма да има?

Този път, ако си на гости, поинтересувай какво включва менюто и ако си умираш за десерта, остави по-малко място за руската салата. Стомахът е не повече от двата юмрука един до друг. Всичко повече от това, ще му е в повече. Не го разпъвай излишно, пълни го умно.

Всичко ти е супер вкусно? Прочети нататък.

Усети храната с всичките си сетива

Тъй и тъй ще се яде повече и по-разнообразно от обикновено. Защо не се опиташ да изживееш всяка хапка с пълно удоволствие? Една от причините за преяждането е, че до мозъка не достига сигнал за удовлетворение. Случвало ли ти се е да усещаш, че стомахът ти е пълен и не може повече, а съзнанието иска още?  Парчето торта е свършило ей така, без да го усетиш и хем калориите са много, хем някак удоволствието го няма.

Чувала си за майндфулнес със сигурност. Знаеш, че идва от Дзен будизма и означва умението да живееш в настоящия момент. Сега е времето да тестваш тази философия върху празника и да напълниш сетивата си догоре.

Какво имам предвид?

Представи си любимата си храна. Как можеш да използваш всичките си сетива, за да й се насладиш напълно? Не само вкуса, който е привилигирован. Да започнеш с очите: какъв цвят има, какво ти харесва в начина по който изглежда; обонянието: да вдишаш аромата, като ценител и да оставиш ума си да го усети; чак след това да позволиш на вкуса да се вихри до пълно разтапяне; да направиш пауза и така с всяка следваща хапка. Като дегустатор.

Какъв е смисълът от това? Забавяш, засищаш се по-качествено и с по-малко. И изпитваш осъзнато удоволствие от нещо, което обичаш.

Бързай бавно

Цяла година чакаме празниците и после ги оставяме да отлетят като миг. Чакаме ги, защото имаме нужда от време за себе си, от усещане за изобилие, от среща с близки, от свобода от ограничения, от забавления и отпускане.

Яж с удоволствие, слушай и участвай в разговора, говори и се наслаждавай на всеки миг от следващите дни. Оставяй вилицата и ножа след всяка хапка и обърни внимание на приятелите и близките си. Празниците са подарък, от който всеки миг си заслужава да бъде изживян.

 

Честито Рождество!