fbpx

Днес преполовяваме януари и това е периодът, в който 75% от населението на земята, което си е обещало нещо през декември, вече е забравило за какво е ставало дума…
Как става така, че още на третия ден в главата навлиза една такава мъгла, че нямаш нито енергия, нито фокус, нито спомен за това, което си си обещал?

Да си купя карта за фитнес…
Да сваля килограми….
Да започна да си пиша книгата и т.н. и т.н.

Причината не е защото нямаш воля. Всеки има своя успешна история: когато е спрял цигарите, кафето, или е прекъснал връзка ей така, без да има усещането, че се ограничава. Сякаш се случва магия и всичко става толкова лесно, бързо и от самосебе си, че се чудиш как не си го направил по-рано?
Ако се върнеш назад, със сигурност ще откриеш твоята рецепта за тези успехи.
Тя най-вероятно ще съдържа поне някой от следващите фактори, ако не и всичките.

Визия – т.е. знаел си съвсем точно какво искаш

Не какво би искал, или какво би било хубаво да се случи. Имал си ясна картина какво ще правиш или какво ще имаш, когато плановете станат факт. Решението е било по-силно от навика или импулсите. Усещал си как ще се чувстваш, какво ще виждаш и какво ще правиш, когато това, което искаш ще бъде факт.

Това е било, защото си

имал си силни причини

Знаел си точно защо трябва да спреш цигарите или защо трябва да влезеш във форма. Ключът е бил в това, че причините да го направиш са много по-привлекателни, отколкото перспективата да останеш в положението, в което си в момента.

И все пак, много хора си представят ясно какво искат, имат точните причини да го направят и пак не се получава. Какво липсва?

Всекидневен фокус

Всяко ново решение изисква постоянно внимание, докато стане част от рутината. Без самонапомняне за целта всеки ден, визията и причините избледняват.

Ако се върнеш назад в успешните си примери, най-вероятно ще си спомниш, че всеки ден е бил част от постигането на плана.

За да поддържаш този фокус върху визията и личните си причини, най-силният фактор е бил, че си знаел не само какво искаш, но и

кой искаш да бъдеш

Човешката психика е устроена така, че действаме и разсъждаваме според това, което смятаме, че сме.

Чувал ли си как някой, който вечно е на диета казва: „ Ами да, знам че трябва да отслабна, ама какво да направя – такъв съм си – обичам шоколад, не мога без него“….

Можеш ли да спреш или да намалиш шоколада, ако смяташ, че той е част от твоята идентичност? Би означавало да се бориш непрекъснато със себе си, а това е изтощително и е малко вероятно да доведе до успех.

За да постигнеш желаната промяна освен визия, причини, фокус, нова визия за себе си е необходимо и още нещо, което да доведе нещата докрай. Това е

създаване на нови навици

Непушачът има различни навици от пушача. Активният човек – от човекът пред телевизора, Увереният – от неувереният и т.н.

Ако искаш да бъдеш във форма, трябва да изградиш навиците на този, който искаш да бъдеш – да се храниш, както той се храни, да имаш подходящия двигателен режим и т.н.

Казват, че 21 дни са необходими да създадеш нов навик. Всичко е възможно, когато знаеш защо го искаш и си създадеш навик да му обръщаш внимание всеки ден.

 

Малко е подвеждащо да си обещаваме неща само на Нова година, на рождения ден, в понеделник или от първо число. Всеки ден е възможност за ново начало и нов опит.

Коментирай, какво те вълнува по темата. Ще се радвам да споделиш какво искаш да постигнеш през Новата година!