fbpx

Три неща, за които няма да се сетиш да се обърнеш към коуч

by | Oct 25, 2018 | 0 comments

Случвало ли ти се е да имаш усещане, че се въртиш в кръг и не знаеш къде отиваш? А да искаш да направиш важна промяна и сам да се саботираш? Да не се чувстваш добре в кожата си?

(Тук вдигам ръка, защото и на трите въпроса отговарям с „да“)

Ако това не е валидно за теб – Браво! Няма нужда да четеш нататък.
Ако ли пък да, тогава нека ти кажа: Не си сам!

„Не знам какво правя с живота си“ е вече епидемия и това е една от причините, поради която коуч може да ти бъде полезен и аз ще се опитам да обясня защо.

Това, което много хора не знаят е, че коучът не е някакво мотивационно плямпало, а професионалист, който знае как да слуша, къде да вижда потенциал и възможности и как да помогне на клиента си от мъгливите идеи да получи образ с очертания. Знае как да достигне до това, което е ценно на дълбоко ниво и да извади скритите ресурси.

Най-стойностното (говоря от свой собствен опит) е че идеологията в процеса дава възможност да приемеш миналото си, да му кажеш чао и да се концентрираш в настоящия момент с настоящите нужди и цели. Това ти дава краткосрочен и дългосрочен хоризонт.

„Искам да се чувствам по-добре в кожата си“ е друга причина, за която срещата с коуч може да ти бъде полезна. Параметрите на това желание са много и за всеки човек са различни. Понякога може да са свързани с травми от миналото, за които е необходима терапия – това ще се разбере на срещата. Първото нещо, което ще направи коучът е да поговорите и да се опита да изясните заедно какво означава метафората „кожата“ за теб. Ключът в загадката е да „видиш“, „чуеш“ и „усетиш“ ситуацията, в която същата тази „кожа“ ще ти е удобна. След това просто я правите по кройката! (Съвсем не е толкова лесна работа, но това е друг въпрос.)

 „Искам да се грижа за себе си по-добре, но сякаш има някой в мен, който ме саботира“. Това е третата причина, за която най-вероятно не си се сетил, че можеш да потърсиш коуч.

Питал ли си се, как е възможно да има толкова съвети, режими, книги и прочие, които декламират невероятни рецепти в тази област и толкова хора, които постигат само краткосрочен успех?

Причините в повечето случаи са едностранчивостта на решението (само на поведенческо ниво, например) и липсата на система за поддържане на фокус върху целта.

Какво по-различно се случва, когато работиш с коуч? Включваш ресурси на дълбоко ниво и имаш човек, който те придържа към плана.

100% ли работи? Не. Няма такова нещо. Вероятността за успех, обаче, е в пъти по-висока. Казвам го от опит. Различно е.

Какво е общото в тези три толкова често срещани предизвикателства? За мен това са необходимостта от яснота, сила за промяна и отделено време за себе си. Кажи ми, колко често ти се случва да останеш насаме със себе поне за час и да се вгледаш в скритите или по-явни свои духовни, физически, емоционални или интелектуални нужди и стремежи?

Няма време? Ако няма време за теб, за кои други неща в живота ти има време?