fbpx
Dobroslava coaching
Искам нещо повече от живота, но съм в задънена улица
Този пост е за разликата между коучинг и терапия; кое решение да изберем според случая; какво е необходимо да знаем преди да изберем специалист. Прочети повече

Здравей,

Аз съм Доброслава.

Музикант, предприемач и професионален коуч, посветен на идеята да ти помогне да откриеш и обикнеш себе си, за да създадеш своята уникална следа.

Нямам познат човек, който да е напълно удовлетворен от живота си. И как да бъде?

Можеш ли да се чувстваш красив, когато гледаш рекламите? Можеш ли да се чувстваш успял, когато ти се налагат стереотипи за „успех“, какво семейство да имаш и кога, какви марки дрехи да носиш, къде да почиваш, колко последователи или лайкове да имаш в социалните мрежи?

Изискванията са много, желанията и предложенията – също, така че винаги ще има нещо, което липсва. На един едно, на друг – друго.
И това започва да се трупа. В някакъв момент гонитбата идва в повече и дава сигнал, че нещо трябва да се промени.
Тогава дали ще се опиташ да се справиш сам или ще се обърнеш към специалист, е въпрос на избор. Едно е важно обаче – да търсиш решение, защото потиснатото неудовлетворение по-скоро ще доведе до хронично недоволство или депресия, отколкото да отзвучи от само себе си. А животът е кратък.

В този пост няма да обсъждам ресурсите за самопомощ, тъй като ги има достатъчно в книжарниците и в интернет.

Ще се опитам да внеса повече яснота кое е важно да се знае, ако си решил да подобриш качеството си на живот като потърсиш външна подкрепа.

Ще говорим за:

=> Какви са разликите между психотерапия и коучинг;
=> кой специалист да изберем и при какъв случай;
=> какво е необходимо да знаем преди да се доверим на конкретен професионалист.

Какви са разликите между Психотерапия и Коучинг

Коучингът присъства още в древността като част от процеси, свързани с възпитание, образование, общуване, медицина и други. Като професия със собствена физиономия обаче той е едва от 80-те години на миналия век.

За разлика от него психотерапията е професия с повече от сто години история и над сто различни школи – понякога със съвсем различна методология.

И двете професии в определени случаи се припокриват, а в други са абсолютно различни. Много психологически школи са близки по своите цели с тези на коучинга, като например Когнитивно поведенческата терапия или Кратката терапия, ориентирана към решение (Solution Brief Therapy).

Темата е обширна и не бих искала в този материал да навлизам твърде дълбоко.

Ще се опитам да бъда полезна, като визуализирам накратко разликите по няколко признака: аудитория, цели, място на провеждане, начин на работа и инструментариум.

Аудитория

Коучингът работи с хора, които се намират във висока точка в своя живот. Търсят баланс, удовлетворение и успех в различни области от своя живот. Наемат коуч, защото искат да постигнат високи цели в живота си.

Взаимоотношенията коуч – клиент са партньорски.

Психотерапията е за хора, които се намират по-скоро в състояние на емоционален стрес или дисфункционалност. Терапевтът се търси за консултация и лечение, следва се медицински модел.

Взаимоотношенията са експерт – пациент.

Цел

Коучингът се концентрира върху изваждането на скрития потенциал и ключовите фактори за успех, за да може клиентът да постигне по-дълбоко удовлетворение в емоционалния, професионалния и духовния си живот.

Основни цели на коучинга са: поставяне на цели, постигане на по-добри резултати, отколкото човек би постигнал сам, ефект на лост чрез съсредоточаване върху ценности и приоритети.

Психотерапията се грижи за по-широка база от фактори за подобряване на цялостното емоционално и психическо състояние.

Неин приоритет са откриването на причините за моментната дисфункционалност, лекуването на емоционални рани и болка, осъзнаването на неосъзнати поведения, достигането до дълбоки чувства и др.

Инструментариум

Коучингът използва специална структура на разговора, методи и процеси от бизнес стратегия и планиране, брейнсторминг, мотивационни техники от спортната психология, упражнения за визуализация, процеси, задачи за домашна работа и други.

Коучът НЕ дава съвети, Не предлага готови решения, а чрез изкуство от въпроси и слушане помага на клиента да достигне до собствено решение.

Терапевтите прекарват години в обучение, за да създадат методология в клиничната си работа.

Използват въпроси, правят предположения, дават съвети, изказват се провокативно, за да предизвикат пациента да направи прозрение, дават задачи.

Място на провеждане

Коучингът е гъвкав – може да се провежда лице в лице, по телефон, онлайн, в кабинета на клиента, в офиса, в кафене и т.н.

Психотерапията предпочита защитения кабинет на терапевта и работата лице в лице.

Как да реша към какъв специалист да се обърна

Ето и една инфографика, за по-ясна визуализация. 

Ако неудовлетворението ти е свързано с това, че искаш да постигнеш повече, да подредиш живота си, да имаш яснота и бъдеще за визията си, да преодолееш ограничаващите си мисли и отлагането, да създадеш здравословни навици и т.н., тогава можеш да потърсиш решение чрез коучинг

Ако не намираш радост в неща, които си обичал, ако си обхванат от тъга и това ти пречи да живееш по начина, по който си живял преди, ако си преживял емоционална болка, за която не можеш да спреш да мислиш, ако казваш за себе си, че вече не си същия човек и това ти тежи, тогава можеш да се обърнеш към терапевт.

Как да избера конкретен професионалист

Да работиш с коуч или терапевт е като да наемеш служител на работа.

Решението трябва да бъде почти като интервю, в което да разбереш каква е квалификацията му, с какви клиенти/пациенти е работил, какви резултати има и не на последно място – допада ли ти като човек.

Квалификация

Във века на интернет всеки може да се опише както иска. Може и да обещава всичко, което си поиска.

Това, че си завършил еди-къде си може и да не е най-важното, за да бъдеш добър коуч или терапевт, но е знак, че си се докоснал в по-голяма дълбочина до процеси и знание, събрани в десетилетия опит и проучвания.

Членуването в професионални организации и акредитациите са свидетелства, че професионалистът е преминал през стандартизиран процес на одобрение. Обикновено тези международни организации изискват от членовете си да повишават квалификацията си, за да продължат да участват в нея.

С какви клиенти е практиката

Важно е специалистът да има опит с клиенти/пациенти с подобни цели или оплаквания.

Много от терапевтите се специализират, като работят с определена аудитория или ниша: например тийнейджъри и родители, депресии, хранителни разстройства и др.

При коучинга нещата са подобни: говорим за бизнес или личен коучинг, но има също така коучинг в продажбите или екипен коучинг, коучинг в семейните взаимоотношения, уелнес коучинг и др.

Какъв е, като човек

Независимо дали се работи с терапевт или коуч, най-важното са доверието и спокойствието, което клиентът изпитва към него. И най-големият специалист не може да бъде полезен, ако липсва тази съставка.

Безплатна (демо) сесия

Повечето сериозни специалисти, които работят в сферата на емоционалния и психически комфорт, предлагат възможността за опознавателна демо сесия.
Това е задължителен елемент, който всеки клиент би трябвало да си поиска.

Заключение

За съжаление, все още работи убеждението, че ако потърсиш специалист, за да постигнеш целите си или за да се погрижиш за емоционалното и психическото си здраве означава, че си слабак, че не можеш да се справиш сам или пък, че нещо ти има.

Тези отживелици в общественото мнение водят до поколения тревожни хора и прогнози за превръщането на депресията в болест на следващите десетилетия.

Струва ли си подобни възгледи да попречат да вървим напред към създаването на повече радост и усещане за успех в живота?

Има много решения, важното е кое от тях работи най-добре за теб!

0 Comments

Submit a Comment

Здравей,

Аз съм Доброслава.

Музикант, предприемач и професионален коуч, посветен на идеята да ти помогне да откриеш и обикнеш себе си, за да създадеш своята уникална следа.