fbpx
Dobroslava coaching
Карантина без паника.

Прочети още

Здравей,

Аз съм Доброслава.

Музикант, предприемач и професионален коуч, посветен на идеята да ти помогне да откриеш и обикнеш себе си, за да създадеш своята уникална следа.

Не сме предполагали, че ще се случи подобно нещо, нали? До вчера се подигравахме на вируса, а днес той ни затвори. Животът се промени от четвъртък до събота и може би нищо вече няма да бъде същото, както преди.

Особено за тези, които не успяха да си купят тоалетна хартия. Шегичка.

Или не?

Реакциите/действията на човек са резултат на неговия начин на мислене. Особено, когато става дума за стресираща промяна или събития. Както казва една китайска поговорка:

„Когато ветровете на промяната задухат, едни строят стени, а други –  вятърни мелници“

Не ме разбирайте погрешно, не казвам, че единият начин на мислене е правилен, а другият не.

Тук въпросът е: кое е полезно и кое вредно за здравето, психиката, бъдещето, близките и т.н. в този момент.

Едно е сигурно: предстоят две или повече много различни седмици и начинът, по който мислим за ситуацията, ще определи дали ще построим стена, вятърна мелница или ще превъртим от страх (без да съжалявам за силните думи).

Как мисли строителят на мелници

Мелницата е съоръжение, което използва вятъра за енергия. Подобно на тази стихия, карантината освобождава ресурси, като време, пари, допълнителна енергия.

Ресурсът време

Повечето от нас ще спестят поне по два часа дневно за приготвяне и пътуване към и от работа – това са 10 часа седмично. Като прибавим към тях съботно-неделният мол или кръчмата в петък вечер към тях ще се добавят още поне два часа. Това означава свободен ресурс от почти два работни дни!!

Не знам за вас, но аз имам една купчина идеи и желания, които си стоят затрупани под мантрата „нямам време“.

Непрочетени книги, хоби, разговори и общуване с децата, разходки далече от хората, стартиране на книга, он-лайн курсове (безплатни, колкото искаш) са ресурси от нематериално естество. И те могат да бъдат отключени сега, за да бъде построена мелница.

Ресурсът пари

Ако не сте изхарчили всичките си пари за консерви и тоалетна хартия (шегувам се-няма лошо, спестили сте от бъдещи покупки), стоенето вкъщи със сигурност ще намали разходите. Ще кажете: „да, но може и да остана без работа, защото бизнесът в който съм, най-вероятно ще фалира“. Възможно е. Ще понесем финансови загуби от ситуацията със сигурност. Но никой не ни е обещал розово и безпроблемно съществуване. Както казва Дарвин:

„Не оцелява най-силният, нито най-интелигентният, а този, който най-добре се адаптира към промените.“

Строителят на мелници ще открие начин да направи мелницата устойчива на вятъра. Ще оптимизира разходите,  ще потърси съмишленици, ще обедини ресурси, ще се научи как да работи при намален капацитет. Ще преосмисли бюджета си и ще премине през кризата.

Ресурсът Енергия

Колко енергия изразходваме, когато звънне будилникът сутрин? А когато гледаме часовника, за да не закъснеем за работа? Когато тичаме, за да вземем детето от детска градина или урок? Когато чакаме в задръстването и се ядосваме на колегите шофьори?

Всичко това спира от днес. Цялата тази енергия е свободна, за да бъде вложена в отлагани или нови идеи, учене, общуване с близките вкъщи, слушане на музика, стартиране на онлайн бизнес или блог, браузване в интернет, 420 думи на чужд език (14 дни * 30 нови думи)…. каквото искаш.

Как мисли строителят на стени

Стените са нужни. Те служат за защита, но водят и до изолация и страх.

Този, който се концентрира върху ограниченията в ситуацията, а не във възможностите от нея, има основание:

Да, ограничава се свободата на придвижване.

Да, ограничават се приходите.

Да, ограничават се контактите.

Да, съществува възможност да се разболеем.

Имаме пълното право да се паникьосаме.

До къде ще доведе то, обаче? Не е нужно да си представяме, то се вижда.

Четене на тревожни новини

Хубаво е да си информиран. Аз мисля, че вече сме пре-информирани. Корона-вирусът е изключително заразен и е ясно, че броят на заразените ще расте. Какво полезно носи информацията за поредните заболели? Драма? Възможност за ядни постове? Сухи ръце? Викове по детето: не пипай тук, не пипай там!! Нали и това ще мине… Как ще излекуваме страховете у децата си?

Висене пред супермаркета

Хубаво е да си предвидлив. Само че, паниката не е добър съветник, защото те кара да купуваш безмислени неща, които няма да те направят по-защитен. Само ще ощети бюджета и ще зазида шкафа с тоалетна хартия, докато някой невинен къса вестници.

Омраза и отчуждение

Горкият човек бил с алергична астма. Пенсионер. „Накъде е тръгнал, когато трябва да си е вкъщи?“ – ще се развика някой. А знае ли този някой, дали има кой да се погрижи за този човек или закъде е тръгнал? Паниката събужда омраза и нетолерантност.

Парализа на мисълта

Паниката е най-лошият съветник във време на криза. Тя стопира креативността и гъвкавостта на ума. Вместо да помага, води до блокаж, безпокойство и отчуждение.

Ситуацията е сериозна. Безпокойството и паниката са абсолютно нормални реакции, както и отричането.
Факт е, че животът от тук нататък ще бъде различен. Ако стресът и безпокойството са факторите, които помагат, да започнем да се паникьосваме веднага.

Ако ли пък не, в следващите седмици може да бъде заченато дете, да бъде стартиран нов бизнес, да бъде започната нова книга, да бъде създадено ново общуване.

Начинът на мислене ще определи действията, а пък те ще създадат бъдещето за всеки един от нас.

Ползотворна и здрава седмица!

0 Comments

Submit a Comment

Здравей,

Аз съм Доброслава.

Музикант, предприемач и професионален коуч, посветен на идеята да ти помогне да откриеш и обикнеш себе си, за да създадеш своята уникална следа.