fbpx

Емоция, енергия, сила, магия, спойка между хора и идеи…Хиляди определения, изписани поеми, романи, песни, философски трактати, произведения на изкуството и какво ли още не. Само този месец ще направи рекорд по изговаряне на „Обичам те“ и ще се пише много за любовта. Би трябвало всичко да е ясно за нея, нали? Всъщност фактите са други:

Нямаме идея Какво е любовта.

Тя е толкова дълбока и многообразна, че древните гърци дори са имали седем различни начина да я изразят:

Сторги е любовта родител дете
Филиа – братската любов
Ерос – романтичната любов
Лудус – флирта
Прагма – семейната любов
Агапи – божествената, чиста и безкористна любов
Филафтия – любовта към себе си.

За да е още по-сложно, всяко едно от тези проявления има своя собствена динамика и особености. Няма как да има обща дефиниция за любовта, защото

Колкото хора има на земята, толкова и разбирания.

Не е учудващо тогава, че често се разминаваме в очакванията си. Всеки има своя идея, какво е да обичаш, като родител, приятел, любим и пр., базирана на собствения опит и изводите от него. Именно тези индивидуални концепции понякога водят до представи, че любовта е притежание, че заради нея всичко е позволено – дори да нараниш себе си или някой друг. Границите са твърде тънки, за да се каже кое е любов и кое не е. Едно е сигурно, че от момента на раждането си и до края на пътя, човек се нуждае от нея под формата на топлина, приемане и усещане за свързаност. С не по-малка важност има нуждата и да дава топлина и приемане, както и да създава връзки.

Любовта е двупосочна.

В нея и двете страни са важни. И двете страни са уязвими. И двете страни имат нужди, дори да изглежда, че някоя от тях е в привилигирована позиция, т.е. е обичана повече (по стандартите на другия).

Не можеш да изравниш любовта

Няма мерна единица. Направеното в нейно име няма стойност, ако му се определи цена. „Аз правя за теб това и това, а ти какво правиш за мен?“. Може ли любовта да бъде поставена на кантар? Може ли в нея да се измери кой какво дава и как ще се случи, след като всеки има своя собствен стандарт?

Любовта боли

Понякога си тръгваш от нея отхвърлен и опостушен. Понякога с нея си още по-самотен, отколкото когато си бил сам. Очкавал си едно, а се е получило друго. Децата или любимият човек не са отговорили на твоите нужди, дал си и не си получил. И пак си богат, защото си усетил тръпката и свръхестественото желание да дадеш част от себе си на друго човешко същество.

Любовта може лесно да бъде сбъркана с други чувства

Колко любовни произведения са енциклопедия за емоционални и духовни липси? Зависимост, съзависимост, желание за контрол, самота, депресия и какво ли още не? „Не мога да живея без теб“; „Ти си смисълът на моя живот“; „Ти си виновен/виновна за моето поведение, защото ме предизивка“, „Аз съм посветила целия си живот на теб, ти си длъжен да ме гледаш“.  Любовта е силата, която позволява на другия да бъде този, който е без да очаква промяна или нещо в замяна.

Любовта е пред вратата

Тя винаги е там в една или друга форма, дори да изглежда обратното. Никой не може да спре желанието на човек да дава любов и да действа от любов. Това я прави уникална, защото е неограничен ресурс и умение, което се заражда и развива.

Февруари е месецът, в който говорим за любов. Не е нужно да има обща дефиниция или обяснение.

Това, което има значение е какво е любовта за теб и какво е любовта за мен, за да намерим малката пресечна точка, в която тази природна сила ще протече свободно межу двама ни. До тогава, докогато го искаме и двамата.