fbpx
Dobroslava coaching
Всичко е по-лесно, когато обичаш и приемаш себе си
Да обичаш себе си е много хубаво пожелание, което е лесно да се каже и трудно и неясно да се изпълни. Процесът започва с осъзнаване и малки стъпки.

Прочети още

Здравей,

Аз съм Доброслава.

Музикант, предприемач и професионален коуч, посветен на идеята да ти помогне да откриеш и обикнеш себе си, за да създадеш своята уникална следа.

Получава се така, че когато обичаш, приемаш и уважаваш себе си, нещата в живота ти се случват по-лесно. Може понякога да е въпрос на късмет, но освен него, си има и логично обяснение.

Един човек със здравословно самочувствие ще приеме много по-лесно неуспех, без да насочва отрицателна енергия към себе си, ще бъде много по-склонен да експериментира или да гледа по-леко на живота.

Защо?

Най-малкото, защото е осъзнал, че не е съвършен и въпреки това има стойност и право на уважение и обич.

Когато говорим за кариерно развитие,

ако си уверен, със сигурност ще ти е по-лесно да защитиш позицията си. Ако имаш съмнения в себе си, много вероятно е да се притесниш и да започнеш да се оправдаваш без причина.

В случай, че си още по-напред в увереността и в същата тази ситуация се налага да признаеш, че си сгрешил, няма да се сгънеш от срам и да изпаднеш в самобичуване от типа: „за нищо не ставаш“ или „сега всички ще ти се подиграват“, а ще направиш своя анализ и ще се опиташ да коригираш грешката си. Защото всеки прави грешки и точно те са, които те развиват.

Когато обичаш и приемаш себе си с всички активи и пасиви, ще си свободен да изразяваш мнението си, без особено да се притесняваш, какво мислят другите. Ще се представяш по-добре на интервю за работа, ще се оценяваш по-високо, когато договаряш заплата, ще си по-смел, ако искаш да напуснеш.

Да обичаш и приемаш себе си, когато става въпрос за личния живот

е още по-ценно.

Казват, че няма нищо по-привлекателно от жена, която харесва себе си. Същото се отнася и за уверения мъж. Човекът, който се обича, общува свободно, защото не е постоянно ангажиран с това, как изглежда или да се сравнява с другите.

Този, който се приема, знае, че има правото да бъде обичан такъв, какъвто е и дава това право на хората около себе си.

Когато се обичаш, се грижиш за нуждите си, защото приемаш, че го заслужаваш. 

Звучи много лесно, нали?

Но не е.

През целия си живот формираме представата за себе си чрез приемане и предаване на информация, която често е филтрирана и изкривена от негативен опит или преживяна емоционална болка. На базата на тях създаваме автоматични реакции и вътрешни диалози, които е малко вероятно да бъдат трансформирани в нещо по-добро чрез „азбучна истина“ или позитивен цитат.

Промяната на нагласата към себе си изисква време, фокус и мотивация.

Ситуацията се усложнява, защото представата за себе си има много дименсии. Себевъзприятието е сложна комбинация от минимум пет фактора:

Външен вид – представата за себе си, като физическо същество
Характер – как се виждаш от психологическа гледна точка
Интелект – как се оценяваш, като интелектуални възможности
Ценности и вярвания – как се определяш от морална гледна точка
Умения – мнението за социалните и/или техническите ти умения.

Много често увереността в някоя от тези области е на високо ниво, за сметка на други, които дърпат надолу цялостното усещане за собствена стойност.

Страничните ефекти често са акцент в основната зона на високо самочувствие и създаване на агресивност към хора с друг фокус или обратното – ниско самочувствие и отчуждение заради вторачване в областта на субективното възприятие за недостиг. 

От къде може да се започне

Всеки път започва с определяне на настоящото местоположение и крайната дестинация.

В коучинг сесиите, често използваме различни процеси и инструменти за създаване на цялостен поглед, оценка и визуализация на конкретна ситуация. Целта е да бъде открита област-лост, в която ако се положат усилия за промяна, ще окаже позитивен резултат и върху останалите житейски или професионални области.

Когато говорим за изграждане на увереност, това би означавало да бъде оценено моментното й ниво за всеки един личностен аспект – външен вид, интелект, характер, ценности, умения. Визуализацията на цялостната картинка носи различни идеи и послания за всеки.

За един лостът може да бъде работа в сферата на характера, която да повиши цялостното усещане за собствена стойност, за друг това би било увеличаване на уменията, грижа за външния вид и т.н.

Когато има ясна цел, пътят става по-лесен и постижим. Дори малка промяна може да доведе до страхотни резултати. Затова говорим за лост. 

Как звучат нещата лично за теб

Щом стигна до тук (благодаря, за което), значи тази тема ти е важна.

Нека те попитам: Какво ще имаш в повече в професионалния и личния си живот, ако повишиш усещането си за собствена стойност в твоята област-лост?

Повече приятели? Повече усещане за смисъл и развитие? Нова кариера? По-добри взаимоотношения?

0 Comments

Submit a Comment

Здравей,

Аз съм Доброслава.

Музикант, предприемач и професионален коуч, посветен на идеята да ти помогне да откриеш и обикнеш себе си, за да създадеш своята уникална следа.